TORTILLA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna potrawa dla tych, którzy uwielbiają w kuchni eksperymentować i dawać coś od siebie. Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych, ponieważ lubię jej ostry smak.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
    • 2 marchewki
    • 2 średnie czerwone cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 puszka kukurydzy lub fasoli (wg uznania)
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • odrobina suszonych płatków chili lub mała papryczka chili
    • przyprawa do dań meksykańskich
    • placki tortilla (można kupić gotowe lub przygotować samemu)
    • 3 łyżki oliwy
    • żółty ser
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby nie było dużych gródek. Czosnek rozdrabniamy, dodajemy chili oraz przyprawę do dań meksykańskich (tak do smaku). Marchew obieramy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa i podsmażamy ok. 10 min. Następnie dodajemy pomidory i trzymamy na średnim ogniu, aby odparować nadmiar płynu. Wsypujemy kukurydzę. Całość podgrzewamy ok. 3 min., potem możemy nakładać na kupione lub przygotowane wcześniej placki. Na koniec można dodać starty żółty ser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować