Tortilla z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Tortilla: Do miski dodajemy mąkę razową, pszenną wymieszać z solą.
2.Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłlonie całą wodę. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić je ręką (ok. 1-2 minuty).
3.Z ciasta uformować kulkę podzielić je na 10 części, ulepić kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na min. godzinę ( ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową).
4.Kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki ( o średnicy ok. 20 cm).
5.Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do średnio dużego i smażyć placki ( bez dodatkowego tłuszczu) na ok. 30 sekund lub 1 minutę z każdej strony.
6.Przeprowadzic obróbkę wstępną mięsa. Filet pokroić w większą kostkę 3x3 cm. W rądelku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem soli i dodajemy kurczaka. Gotujemy ok. 15 min. odlewamy wodę, odsączamy.
7.Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Paprykę, pieczarki posiekac w kostkę po czym brokuły podzielic na różyczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Koperek oraz czosnek posiekać drobno.
8.Brokuły blanszujemy ok.3 minuty w osolonej wodzie.Odsączamy.
9.W rądelku gotujemy bulion dodajemy tam paprykę wraz z pieczarkami i gotujemy ok. 15 min ( aż zmiękną). Bulion odlewamy do warzyw dodajemy brokuły, kukurydzę oraz fasolkę i kurczaka. Doprawiamy do smaku, wymieszać.
10.Do jogurtu dodajemy czosnek, a także koperek. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
11.Na Tortille nakładamy warzywa, przykrywamy dróga tortillą. Polewamy sos na warzywa lub podajemy obok na mniejszym talerzyku.
Porady
Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo stana się za bardzo twardę i sztywnę. Usmażone Tortille trzymać bezpośrednio w foli spożywczej aby nie stwardniały.
Komentarze