Tort

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Piękny wysoki torcik na urodziny, święta, dzień łasucha :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Krem
    1 serek mascarpone Piątnicy 250 gram
    750 ml śmietany 36%
    8 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    3 szklanki musu jabłkowego
    1 galaretka cytrynowa

    Poncz
    1 szklanka wody gorącej
    3 łyżki rumu
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru
    do dekoracji:
    gorzka czekolada
    truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.
    Wylewamy ciasto do tortownicy (26 cm) i pieczemy na złoty kolor.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

    Mus jabłkowy zagotowujemy i mieszamy z galaretką.

    Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 placki. Nasączamy ponczem.

    Jako pierwszą warstwę kładziemypołowę kremu ze śmietany , nastęnie drugi placek i na niego mus jabłkowy. Przykrywamy ostatnim plackiem.
    Cały tort "obklejamy" masą,
    Czekoladę ściermay na tarce jarzynowej i obsypujemy nią tort.
    Ozdabiamy truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować