1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.
Wylewamy ciasto do tortownicy (26 cm) i pieczemy na złoty kolor.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Mus jabłkowy zagotowujemy i mieszamy z galaretką.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 placki. Nasączamy ponczem.
Jako pierwszą warstwę kładziemypołowę kremu ze śmietany , nastęnie drugi placek i na niego mus jabłkowy. Przykrywamy ostatnim plackiem.
Cały tort "obklejamy" masą,
Czekoladę ściermay na tarce jarzynowej i obsypujemy nią tort.
Ozdabiamy truskawkami.
Komentarze