Tort ze szpinaku i granatu

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja wersja tortu szpinak-owego. Jest ekstra :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 gram cukru pudru

    4 jajka

    250 ml oleju rzepakowego

    mąki krupczatki ( dam ze 2 i pół szklanki )

    3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ciekawe czy nie za dużo)

    szpinak mrożony 450 gram ( kupiłam tafle taką już się prawie rozmroziła odcisnę tylko wodę :)

    Dodatkowo:

    granat 1 szt

    śmietana 30% 500 ml

    serek mascarpone 250 gram

    4 śmietan fix

    cukier puder 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ze szpinaku i granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort szpinak-owy 1. Ciasto:

    1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

    2. Wlałam olej.

    3. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

    4. Na końcu dodałam rozmrożony szpinak .

    5. Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatką.

    6. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca.

    7. Piekłam godzinę w 170 stopniach .

    8 . Ścięłam górę ciasta rozkruszyłam , ciasto przekroiłam .( dwa krążki )

    Masa :

    1. Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem.

    2. Dodałam cukier puder nadal miksując.

    3. Dodałam serek mascarpone wymieszałam i dodałam na końcu śmietan fiksy .

    4. Przełozyłam masą krążki ( środek i góra) , posypałam na górę okruszkami i posypałam owocami granatu .

    Wyszło fajnie , w smaku też pasuje idealnie .

Porady

Jeśli nie masz mascarpone to użyj tylko śmietany 800 ml i dodaj śmietan fixy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować