tort ze świnkami

5 (178 ocen)

ucieszy każde dziecko

Składniki:

  • Biszkopt:
    6żółtek
    6 białek
    2/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki kakao

    Nadzienie biszkoptu
    2 szklanki śmietany kremówki
    2/3 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 zagęstnik do śmietany
    wiśnie

    masa z pianek:
    450 g marsmallows białych ( ja kupiłam biało-różowe i przecinałam nożyczkami)
    1 kg cukru pudru
    3 łyżki wody

    dekoracja:
    dekoracja:

    błoto: moja ulubiona polewa czekoladowa: - 5 łyżek słodkiej śmietany, 4 łyżki cukru,3 łyżki kakao 2 łyżki masła (masło stopić i zagotować z pozostałymi składnikami)
    ziemia: pokruszone ciastka kakaowe
    świnki: masa z pianek marsmallows
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ze świnkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    do ubitych białek stopniowo dosypuję cukier, potem dodaję po jednym żółtku delikatnie mieszając już łyżką, a na koniec przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min w temp 160-188C” Przekroić na 3 części
  • 2. nadzienie biszkoptu:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Blaty nasączyć wedle uznania( u mnie wiśniówka) rozpuszczona z wodą. Przełożyć bitą śmietaną i wiśniami.
  • tort 3. Przepis na masę z pianek

    Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodać polowe cukru i wymieszać. Następnie
    dodać pozostały cukier i ugnieść na elastyczna masę. Można dodać barwnik
    spożywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, świetnie lepi się z niej ozdoby do
    tortów :)
  • tort 4. dekoracja:

    błoto: moja ulubiona polewa czekoladowa: - 5 łyżek słodkiej śmietany, 4 łyżki cukru,3 łyżki kakao 2 łyżki masła (masło stopić i zagotować z pozostałymi składnikami)

    ziemia: pokruszone ciastka kakaowe

    świnki: masa z pianek marsmallows

Porady

*3 łyżki wody najlepiej dodać, gdy pianki już się trochę rozpuszcza; * Część cukru wsypuje się do masy jeszcze w garnku i miesza, resztę juz na stolnicy; * Masę wyrabia się do momentu, aż przestaje się kleić do rak i przypomina konsystencja dobrze wyrobiona plastelinę; mnie trochę ciężko to szło ale się udało;) zrobiłam więcej i masa leży teraz w lodówce i czeka na kolejny tort który niebawem będzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować