Tort ze świnką peppą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół
2. Serek mascarpone ubijamy krótko mikserem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Dokładnie miksujemy. Spód ciasta nasączamy ponczem, wykładamy dżem wiśniowy i masę śmietanową. Przykrywamy nasączonym biszkoptem i wykładamy warstwę masy śmietanowej. Postępujemy tak z pozostałym biszkoptami. Wierzch ciasta wygładzamy nożem lub packą zamoczonym w gorącej wodzie.Opłatek układamy na masie i go spłaszczamy aby nie było żadnych nierówności. Pozostałą masę barwimy na różowo robimy dekoracyjne kleksy wokół tortu i dekorujemy srebrnymi perełkami.
Komentarze