Tort ze świnką Peppą

0 (0 ocen)

Taki tort upiekłam dla mojej córeczki która uwielbia świnkę Peppe.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Poncz:
    2 szklanki wody
    1/2 małej cytryny

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru


    Dekoracja:
    dżem wiśniowy z kawałkami owoców
    różowy barwnik
    opłatek z motywem Peppy
    srebrne perełki







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ze świnką peppą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół



  • 2. Serek mascarpone ubijamy krótko mikserem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Dokładnie miksujemy. Spód ciasta nasączamy ponczem, wykładamy dżem wiśniowy i masę śmietanową. Przykrywamy nasączonym biszkoptem i wykładamy warstwę masy śmietanowej. Postępujemy tak z pozostałym biszkoptami. Wierzch ciasta wygładzamy nożem lub packą zamoczonym w gorącej wodzie.Opłatek układamy na masie i go spłaszczamy aby nie było żadnych nierówności. Pozostałą masę barwimy na różowo robimy dekoracyjne kleksy wokół tortu i dekorujemy srebrnymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować