Tort ze śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
2.
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
Następnie za pomocą trzepaczki wmieszać delikatnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia ale dodawać porcjami.
Gdy masa jest połączona przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.
3.
MASA :
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.
Owoce umyć i pokroić.
Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
4.PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
Posmarować placek dżemem a następnie posmarować porcją masy śmietanowej.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go.
Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.
Porady
Jak wykonać róże możecie zobaczyć tutaj :
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-na-dzien-mamy-3
Komentarze