Tort ze śmietaną i mascarpone

4.5 (167 ocen)

Torcik przygotowany przeze mnie na zamówienie. Teraz szykuje się następny.

Składniki:

  • BISZKOPT :
    10 jajek
    8 łyżek mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    3/4 szk cukru

    MASA :
    1,5 l śmietanki 36 %
    400 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru waniliowego
    4 łyżki cukru

    DODATKOWO :
    1 puszka brzoskwiń
    2 dżemy z czarnej porzeczki
    czerwony winogron
    kiwi
    dekoracje z ciasta parzonego zobacz jak zrobić
    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto parzone Desery

Tort ze śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • 2.
    BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
    Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
    Następnie za pomocą trzepaczki wmieszać delikatnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia ale dodawać porcjami.
    Gdy masa jest połączona przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.
  • 3.
    MASA :
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
    Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.

    Owoce umyć i pokroić.
    Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
    Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
    Posmarować placek dżemem a następnie posmarować porcją masy śmietanowej.
    Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
    Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go.
    Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
    Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
    Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
    Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.

Porady

Jak wykonać róże możecie zobaczyć tutaj : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-na-dzien-mamy-3

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować