Tort z patelni

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort wykonany w nietypowy sposób bo nie pieczemy ciasta biszkoptowego w piekarniku, a smażymy na patelni

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    225 ml mleka
    90 ml oleju
    180 g mąki pszennej
    40 g kakao
    140 g cukru
    10 g sody
    Szczypta soli
    10 g octu

    Krem:
    400 ml mleka
    Budyń śmietankowy
    200 g masła
    Sok z cytryny

    Polewą kakaowa:
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać mokre składniki i wymieszać rózgą kuchenną do jednolitej konsystencji. Na końcu dodać ocet. Podzielić ciasto na 3 części i każda osobno smażyć na małym ogniu na rozgrzanej patelni pod przykryciem 13 minut.
    Co kilka minut należy wytrzeć pokrywkę z pary wodnej
  • 2. Krem:
    Ugotować budyń z cukrem i ostudzić.
    Następnie utrzeć masło na jasny puch i dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać soku z cytryny do przełamania smaku.
  • 3. Polewą:
    Wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszajac
  • 4. Składać tort ciasto i krem na przemian.
    Schłodzić. I na koniec polać polewą kakaową

Porady

Przepis na smażone ciasto pochodzi ze strony https://youtu.be/xPCT8zfJ5DM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować