TORT Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM I MASĄ JOGURTOWĄ

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Tort dla łasuchów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -9 jajek
    -1 czubata szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżki octu
    -4 łyżki oleju
    -3 łyżeczki proszku do piecz.

    mus brzoskwiniowy:
    -1 puszka brzoskwiń (820g.)
    -2 łyżki żelatyny
    -1/2 szklanki tego soku brzoskwiniowego

    krem jogurtowy biały:
    -750 g.jogurtu greckiego
    -9 dkg. cukru pudru
    -5 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -200 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix

    krem kawowy:
    -450 g.jogurt grecki
    -10 dkg. cukru pudru
    -4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix

    krem czekoladowy:
    -20 dkg. czekolady na polewę
    -5 dkg. margaryny
    -4 malutkie w płynie śmietanki do kawy
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1/2 margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy

Tort z musem brzoskwiniowym i masą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy(29cm.) posmarowanej tylko na dnie.
    Pieczemy ok. 25 min.170*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć, zmiksować, albo rozgnieść. Żelatynę, rozmieszać z pół szklanka soku z puszki zimnego. Odstawić do napęcznienia. Rozpuścić nad parą, lekko przestudzić i zmiksować z musem. Wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.
  • rozetki 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem,potem śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.1/4 kremu odłożyć na rozetki.Resztę wyłożyć na musie brzoskwiniowym i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym..Zaraz zrobić rozetki na blaszce z folią, bo krem twardnieje.Przykryty biszkopt nasączyć posłodzoną kawą
  • tort w tracie składania 4. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzyć w następnej połówce szklanki wody.Kawę przelać przez sitko do żelatyny i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt ubić z cukrem i ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę z kawą i zmiksować.Wyłożyć na krążek drugi, przykryć trzecim.
  • 5. Na parze rozpuścić trzy pierwsze składniki. Dobrze wymieszać i ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem, potem czekoladą. Rozsmarować na całym torcie.Łopatką przenieść rozetki na tort a na środek zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować