Tort z musem brzoskwiniowym i masą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy(29cm.) posmarowanej tylko na dnie.
Pieczemy ok. 25 min.170*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.
2.Brzoskwinie odsączyć, zmiksować, albo rozgnieść. Żelatynę, rozmieszać z pół szklanka soku z puszki zimnego. Odstawić do napęcznienia. Rozpuścić nad parą, lekko przestudzić i zmiksować z musem. Wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Jogurt zmiksować z cukrem,potem śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.1/4 kremu odłożyć na rozetki.Resztę wyłożyć na musie brzoskwiniowym i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym..Zaraz zrobić rozetki na blaszce z folią, bo krem twardnieje.Przykryty biszkopt nasączyć posłodzoną kawą
4.Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzyć w następnej połówce szklanki wody.Kawę przelać przez sitko do żelatyny i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Jogurt ubić z cukrem i ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę z kawą i zmiksować.Wyłożyć na krążek drugi, przykryć trzecim.
5.Na parze rozpuścić trzy pierwsze składniki. Dobrze wymieszać i ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem, potem czekoladą. Rozsmarować na całym torcie.Łopatką przenieść rozetki na tort a na środek zetrzeć czekoladę.
Komentarze