Tort z mascarpone i bitą śmietaną

4.51 (176 ocen)

  • 4 godz.

Tort przygotowałam na imieniny moich rodziców:) Wszyscy byli zachwyceni i prosili o dokładkę

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt na tort o średnicy 28–30 cm
    7 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1,5 szklanki maki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń duży śmietankowy lub waniliowy
    2 łyżki oleju
    szczypta soli do ubicia jajek

    Krem na tort o średnicy 28-30 cm:
    800 ml śmietany kremówki 36%
    2 małe opakowania serka mascarpone po ok. 250 g
    3 łyżki cukru pudru
    3 śmietan fixy
    dodałam dodatkowo:
    12 daktyli
    0,5 szklanki orzechów włoskich

    Dekoracja:
    200 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Poncz:
    dwie łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka miodu

    Masa plastyczna różowa:
    1 – 1,5 szklanki cukru pudru
    50 g glukozy spożywczej w proszku
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryzny Palma
    0,5 małej buteleczki olejku zapachowego (zapach wg uznania)
    4 łyżki czerwonej galaretki
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z mascarpone i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 1. Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 2. Tortownicę o wymiarach 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 3. Gdy w piekarniku pieczemy biszkopt przygotowujemy masę plastyczną. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, żeby mogła napęcznieć. Po tym czasie wstawiamy garnek z wodą na to kładziemy miskę z żelatyną i podgrzewamy ją do momentu aż się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się żelatyny. Do płynnej żelatyny dodajemy glukozę i margarynę i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i olejek zapachowy i dokładnie mieszamy. Cukier puder stopniowo dodajemy do powstałej masy i wyrabiamy aż masa będzie plastyczna. Ważne jest to, aby cukier puder dodawać bardzo powoli aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być elastyczna i lekko lepiąca.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 4. Blat oraz wałek smarujemy delikatnie oliwą lub posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy. Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki. Na wykałaczkę nakładamy stożek z masy cukrowej. Następnie wokół stożka przyklejamy kolejno krążki formułując płatki róż. Gotowe róże pozostawiamy do wyschnięcia.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 5. Na samym końcu przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 6. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 7. Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy na który wykładamy masę, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 8. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 9. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 10. Bitą śmietaną przykrywamy tort
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną 11. i dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować