Tort z masą serową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
2.Żółtka wymieszać z octem, proszkiem do pieczenia. Dodać do białek. Wymieszać mikserem.
3.Do masy przesiać obie mąki. Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać.
4.Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem śniadaniowym.
Przelać ciasto. Piec ok. 45 min w 160 st.
5.Wystudzony przekroić na 3 krążki.
6.Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać.
7.Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać.
8.Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej. Wymieszać.
9.Na pierwszy krązek dać masę serową, poczekać aż lekko zastygnie. Na to wyłożyć dżem. Przykryć drugim krążkiem i znów drugi wysmarować masą serową. Przykryć trzecim krążkiem.
10.śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę, wymieszać. Poczekać aż lekko zastygnie i wysmarować wierzch i boki tortu.
Ozdobić według uznania.
Komentarze