Tort z malinami i poziomkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzieci często towarzyszą mi w kuchni, bo to świetna zabawa dla całej rodziny.

Składniki:

  • ● 7 jajek
    ● 200 ml mleka
    ● 7 łyżek mąki tortowej
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● sól
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 250 ml śmietany 36-proc.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● śmietan-fix
    ● galaretka malinowa
    ● 3/4 szkl. malin i poziomek
    ● krem wanil. do tortów
    ● tłuszcz i mąka do formy
    ● stokrotki, motylki cukrowe, cukier błyszczący do dekoracji

Tort z malinami i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem. Mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy 40 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 podanej ilości wody, odstawiamy do stężenia. Krem ubijamy z mlekiem, 2 łyżki mieszamy z owocami. Śmietankę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem. Mieszamy z pokrojoną galaretką.
  • 3. Jeden krążek ciasta smarujemy kremem z owocami, przykrywamy 2. krążkiem, smarujemy masą śmietanową z galaretką, przykrywamy 3. krążkiem. Smarujemy resztą kremu, dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy