Tort z bitą śmietaną

5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort został upieczony na chrzest córki. Wszystkim bardzo smakował i wyszedł idealny! W smaku nie jest mdły ani zbyt słodki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na biszkopt (tortownica o średnicy 28cm):
    8 jajek
    1 pełna szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do przełożenia:
    2l śmietany 30%
    8 fix do śmietany
    cukier puder
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego

    Dodatkowo:
    gorzka czekolada
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, następnie do białek dodać cukier i miksować do uzyskania piany. Później dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec mieszamy z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy do obsypanej bułką tartą tortownicy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165 stopni na 1 godzine z termoobiegiem (biszkopt wyszedł dość gruby dlatego należy po 45 minutach sprawdzać). Po wyciągnięciu z piekarnika zrzucamy na podłogę z wysokości 50 cm by nam biszkop nie upadł. Ciasto studzimy i kroimy na 3-4 krążki.
    Śmietanę miksujemy dodając fixy do uzyskania odpowiedniej konsystencji dosypując przesianego cukru pudru w zależności od upodobań. Smarujemy krążki dżemem oraz przekładamy bitą śmietaną. Nie należy nasączać biszkopt, gdyż bita śmietana nam wsiąknie w ciasto. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi a wierzch zdobimy startą czekoladą oraz bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować