Tort z bitą śmietaną

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest tak wspaniały, że robię go na urodziny każdego jubilata w mojej rodzinie.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● po 1 szkl. cukru i mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa: 25 dag masła śmietankowego
    ● puszka zagęszczonego słodzonego mleka.
    Bita śmietana: 1,5 łyżki cukru pudru
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● sok z cytryny
    ● winogrona i wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z żółtkami, mąką
    i proszkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy.
    Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Puszkę gotujemy 2 godziny. Studzimy. Masło ucieramy
    na puch, stopniowo dodając mleko.
  • 3. Śmietanę ubijamy
    z cukrem. Mieszamy
    z sokiem. Układamy:
    ciasto, masę, ciasto,
    1/2 ubitej śmietany,
    ciasto. Wierzch i boki
    smarujemy resztą
    śmietany. Dekorujemy
    owocami. Boki posypujemy
    wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować