Tort z arbuza

4.49 (201 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Tort z arbuza, to po prostu lekki deser.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • arbuz

    400ml śmietanka 30%
    250g serek mascarpone
    2 galaretki agrestowe ( 250 ml wody)

    500g dżemu agrestowego z kiwi
    2 galaretki agrestowe
    1 szkl wody

    truskawki do dekoracji
    czekolada deserowa ( tabliczka )
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebne tortownice o średnicach 20 , 24 , 26 cm.
    Z arbuza wyciąć walec - tortownica 20 cm.
    Umieścić go na środku w tortownicy - 24 cm , a wolną przestrzeń wypełnić masą śmietanową i pozostawić w lodówce do stężenia.
    Wyjąć deser i przełożyć do tortownicy o 26 cm.średnicy . Wolną przestrzeń wypełniamy masą z dżemu. Pozostawić do stężenia.
  • 2. Masa śmietanowa - Ubić śmietanę , dodać serek maskarpone i tężejącą galaretkę.
  • 3. Masa z dżemu - Dżem rozprowadzić wodą i dobrze zagrzać . Do ciepłej masy wsypać galaretki i mieszać do momentu, aż galaretki się rozpuszczą.
    Chłodna masę nakładać do tortownicy.
  • 4. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zanurzać u niej truskawki ( umyte i osuszone ) Takimi truskawkami dekorować deser. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować