Tort z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
Delikatnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tylko dołem tortownicy. 30 cm.Pieczemy w 25 min.170".
2.Postępujemy jak przy białym biszkopcie. Po przestygnięciu każdy kroimy na dwa.
3.Ubić śmietanę z śmietan-fixami. Ubijając dalej dodawać po trochu masy krówkowej.
Masę podzielić na trzy części.
Ułożyć w tortownicy krążek biszkoptu.
Nasączyć sokiem z ananasa.
Posmarować 1/3 masy i rozsypać 1/3 ananasa.
Przykryć następnym krążkiem biszkoptowym z innego koloru .
Dalej postępować tak samo, do wyczerpania składników.
4.Czekoladę rozpuścić na parze, z 1/4 tego masła. Odstawiamy do przestygnięcia , od czasu do czasu mieszając żeby nie zastygło. Resztę miękkiego masła utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą.
Kremem posmarować cały tort.
5.Miękkie masło utrzeć z nutellą. Z kremu zrobić rozetki na torcie.
Na środek posypać prażonymi migdałami.
Komentarze