Tort Wieniec z bananami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kakaowy tort w kształcie wieńca z bananami i kremem z mascarpone.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    1 kopiata łyżka kakao
    ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
    ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
    2 łyżki wody

    Krem z serka mascarpone:
    250 g serka mascarpone
    3- 4 banany
    400 g słodkiej śmietany 30- 36%
    2 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    ok. ⅔ szklanki wody
    sok wyciśnięty z ½ cytryny

    Polewa czekoladowa:
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g słodkiej śmietany 30- 36%
    30 g masła

    Do dekoracji:
    ciasteczka w czekoladzie (np. Okulki z Biedronki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Wieniec

Tort wieniec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą formę z kominkiem (o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  • 2. Przygotować biszkopt. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i kakao. Odstawić na bok.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
    Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
    Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić biszkopt w formie do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
    Przygotować poncz. Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
    Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Blat nasączyć częścią ponczu.
  • 4. Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Banany ułożyć na blacie biszkoptowym przecięciem do dołu, jeden obok drugiego. Wyłożyć połowę kremu. Przykryć górnym blatem. Górny blat nasączyć. Cały wieniec posmarować resztą kremu, dobrze przykrywając widoczne banany, aby nie ściemniały.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • 5. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do roztopienia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu.
    Tort udekorować ciasteczkami w czekoladzie. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.92 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Wieniec pizzowy

To może cię zainteresować