Tort waniliowo-truskawkowy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką I roku logistyki. W wolnym czasie chętnie gotuję i piekę dla najbliższych

Składniki:

  • Biszkopt I: 7 jajek
    ● szkl. cukru
    ● 20 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.
    Biszkopt II: 12 dag mąki
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 płaskie łyżki kakao.
    Masa: 2 budynie waniliowe
    ● 1 litr mleka
    ● 1,5 kostki margaryny
    ● olejek waniliowy.
    Oraz: 80 dag truskawek
    ● 4 galaretki truskawkowe
    ● woda z sokiem z cytryny i wódką do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort waniliowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej blasze kolejno pieczemy
    biszkopty. Studzimy.
    Jasny biszkopt przekrawamy
    w poprzek na 3 części, ciemny
    na 2. Wszystkie nasączamy
  • 2. Na mleku gotujemy budynie,
    studzimy. Margarynę ucieramy
    z budyniami i olejkiem. 6 łyżek
    masy odkładamy, resztę dzielimy
    na 3 części. 20 dag truskawek
    miksujemy, mieszamy
    z 1 częścią masy
  • 3. 30 dag truskawek przekrawamy
    na pół, układamy na blasze
    wyłożonej papierem. Zalewamy
    dwiema rozpuszczonymi w wodzie
    galaretkami. Chłodzimy, aż
    stężeją. Ostrożnie wyjmujemy
  • 4. Układamy: jasny biszkopt,
    masa, ciemny biszkopt, 3 łyżki
    masy, galaretka z truskawkami,
    jasny biszkopt, masa truskawkowa,
    ciemny biszkopt, masa,
    jasny biszkopt, 3 łyżki masy.
    Resztę truskawek przekrawamy
    na pół, układamy na cieście,
    zalewamy 2 rozrobionymi, tężejącymi
    galaretkami. Chłodzimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować