Tort waniliowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej blasze kolejno pieczemy
biszkopty. Studzimy.
Jasny biszkopt przekrawamy
w poprzek na 3 części, ciemny
na 2. Wszystkie nasączamy
2.Na mleku gotujemy budynie,
studzimy. Margarynę ucieramy
z budyniami i olejkiem. 6 łyżek
masy odkładamy, resztę dzielimy
na 3 części. 20 dag truskawek
miksujemy, mieszamy
z 1 częścią masy
3.30 dag truskawek przekrawamy
na pół, układamy na blasze
wyłożonej papierem. Zalewamy
dwiema rozpuszczonymi w wodzie
galaretkami. Chłodzimy, aż
stężeją. Ostrożnie wyjmujemy
4.Układamy: jasny biszkopt,
masa, ciemny biszkopt, 3 łyżki
masy, galaretka z truskawkami,
jasny biszkopt, masa truskawkowa,
ciemny biszkopt, masa,
jasny biszkopt, 3 łyżki masy.
Resztę truskawek przekrawamy
na pół, układamy na cieście,
zalewamy 2 rozrobionymi, tężejącymi
galaretkami. Chłodzimy
Komentarze