Tort walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

wyjątkowy tory walentynkowy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Torcik walentynkowy
    25dkg mąki
    25dkg masła
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyzka spirytusu
    20dkg bezów
    2 szklanki śmietany 30%
    1 laska waniliowa
    10 dkg roczynek w czekoladzie
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    wiórka i galaretka do dekoracji


    ,

Tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort walentynkowy 1.


    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami , ciągle ubijając dodawać powoli mąkę i proszek do pieczenia. Gotowa masę wymieszać ze spirytusem i pianą ubitą z białek. Upiec 2 placki w tortownicy – serce, ostudzić. Zelatynę wymieszać w w 2 łyżkach wody zimnej a następnie podgrzać, ostudzić.Śmietanę ubić na sztywną pianę , dodać zmieloną wanilię , żelatynę i 1 łyżkę zmielonego cukru. Upieczony krążek posmarować kremem, ułożyć na nim bezy, przykryć kremem, ułożyć drugi krążek. Powierzchnię tortu i boki tortu posmarować kremem.
    Udekorować rodzynkami, na środku umieścić serce z galaretki pozostałe miejsca zapełnić wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy