Tort urodzinowy z masą z białej czekolady

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszny tort na biszkopcie, który zawsze się udaje. Do tego aksamitna masa z białej czekolady, której słodycz przełamana jest kwaskową nutą dżemu porzeczkowego.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    Masa:
    500ml śmietany kremówki (od 30 do 36%)
    3 czekolady białe
    1 śmietana "Śnieżka" w proszku
    ew. łyżeczka żelatyny

    Poncz:
    mocna herbata
    alkohol- wg uznania (wódka, rum) lub sok owocowy

    Dodatkowo- słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy z masą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier wraz z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, następnie przesiane mąki- delikatnie wymieszać. Biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Na tortownicę o średnicy 22cm wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, piec ok. 30-35 minut (można delikatnie sprawdzić patyczkiem). Wyłączyć piekarnik, uchwycić formę przez ściereczkę i upuścić formę na podłogę z ok. 50-60cm (podłożyć koc lub ściereczkę). Wstawić ponownie do uchylonego piekarnika i wystudzić w ten sposób.
    Zimny biszkopt przekroić na 3 części.

    Masa:
    Wieczorem dzień przed przygotowaniem tortu 3 czekolady rozpuścić w śmietanie kremówce- nie doprowadzić do wrzenia, jedynie podgrzać do rozpuszczenia. Włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać suchą śmietanę "Śnieżkę" i ewentualnie 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody (żelatynę oczywiście wlewać chłodną).

    Blaty lekko nasączyć ponczem, pierwszy posmarować dżemem porzeczkowym, na to dać warstwę masy, przykryć drugim blatem, który również należy posmarować dżemem i położyć na to masę, przykryć ostatnim blatem. Całość pokryć masą i udekorować wedle uznania.

Porady

Jest również drugi sposób przygotowania masy. Zimną kremówkę należy ubić, a następnie dodać do niej powoli chłodną- uprzednio rozpuszczoną- czekoladę. Pierwszy sposób jest jednak pewniejszy, ponieważ śmietana nie zważy się i nie powstaną w niej grudki zbyt szybko stężałej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować