Tort urodzinowy Honda

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś 20 lat! Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białej czekolady z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli
    Krem Toblerone białe:
    300 g czekolady białej
    300 śmietany kremówki
    250 mascarpone
    100 g płatków migdałowych
    Krem malinowy:
    200 ml śmietany kremówki
    150 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    300 g malin *
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    Krem mango-marakuja:
    300 g pulpy z mango**
    200 g pulpy z marakui ***
    100 g cukru
    10 g syropu z kwiatu pomarańczy
    3 łyżki soku z cytryny
    60 ml gorącej wody
    20 g żelatyny spożywczej
    Żelka z mango:
    300 g pulpy z mango
    2 łyżki cukru ****
    2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
    Nasączenie:
    200 ml wody mineralnej niegazowanej
    3-4 łyżki soku z cytryny
    2-3 łyżki cukru
    Krem maślany:
    400 g miękkiego masła 82%
    340 g mleka skondensowanego (zagęszczonego), słodzonego
    barwnik spożywczy niebieski w żelu
    Dodatkowo:
    masa cukrowa czarna
    farba jadalna srebrna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy honda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy o wymiarach 22 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
    Krem Toblerone:
    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamane czekoladki. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekoladki rozpuszczą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i uprażone płatki migdałów. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
  • 2. Krem malinowy:
    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
    Krem mango-marakuja:
    Pulpę z mango łączymy z pulpą z marakui. Dodajemy syrop z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do masy owocowej i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami mus owocowy i mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
  • 3. Żelka mango:
    Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy do pulpy z mango i mieszamy.
    Okrągłą formę o wymiarach 20 cm ( celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Przekładamy przygotowany wcześniej mus mango i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
    Nasączenie:
    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy krem Toblerone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cieniutką warstwą kremu mango-marakuja i wykładamy na środek żelkę z mango (cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka miała do czego się przykleić). Na żelkę równomiernie wykładamy krem mango-marakuja i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem. Na biszkopt równomiernie wykładamy krem malinowy i przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączając go. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
    Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie tort od rantu i zdejmujemy ostrożnie rant cukierniczy. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.
  • 5. Krem maślany:
    Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
    * mogą być świeże, jak i mrożone. Wystarczy 200 g malin, mnie jednak zależało, aby krem był bardzo malinowy
    ** najlepiej bez dodatku cukru
    *** z pestkami również się nadaje
    **** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie były owoce mango użyte do pulpy

Porady

- jak widać na zdjęciu, tort nie jest jednolitego koloru, jest cieniowany. Aby uzyskać taki efekt, należy przed zabarwieniem odłożyć porcję kremu i zabarwić go na różne odcienie niebieskiego. - warto zadbać o dobrej jakości pulpę, naturalną, bez dodatku cukru. Tort z pewnością odwdzięczy się smakiem. - preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić - używam śmietany double cream 48% - zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone - biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dwa osobne biszkopty w tortownicy o wymiarach 23 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mango Marakuja
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
Rabat 150 zł*
Rabat 150 zł*
Rabat 150 zł *przy zakupach za... więcej»
Kod rabatowy:SZALWIT24
Zobacz
+
Rabat 150 zł*
Online
Stacjonarnie

Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALWIT24
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-30% od AVA
-30% od AVA
AVA- to co najlepsze w naturze... więcej»
Kod rabatowy:AVA30
Zobacz
+
-30% od AVA
Online

AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii,  pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.  

Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł. 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.  

Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.

Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.


Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:AVA30
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować