Tort urodzinowy

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty, szybki i pyszny tort z wkładką orzechową, owocami i galaretką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 5 łyżek mąki tortowej
    - 5 łyżek cukru
    - 5 jajek
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:
    - składniki takie same jak na biszkopt jasny+ dwie szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Masa budyniowa:
    - 2 i 3/4 mleka pełnotłustego
    - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 czubate łyżki mąki pszennej
    - 3 czubate łyżki cukru
    - 2 cukry waniliowe
    - duża kostka dobrego masła

    Wierzch:
    - galaretka + owoce sezonowe; ja użyłem brzoskwiń i ananasów z puszki oraz nektarynek

    Sok z ananasów i brzoskwiń użyłem jako poncz do biszkoptów.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy - środek 1. 1. Biszkopty:
    Każdy z biszkoptów robimy osobno. Ucieram białka z cukrem na puszystą pianę, dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewam na blachę normalnych rozmiarów i piekę w 180 stopniach przez ok 20-30min. Gdy biszkopt będzie gotowy będziemy czuli jego zapach i zobaczymy złoty kolor.
    biszkopt orzechowy robimy tak samo, dodajemy jeszcze posiekane orzechy włoskie.
    Gdy biszkopty ostygną nasączamy je obficie sokiem z owoców z puszki.

    2. Masa:
    Mąki z cukrem i cukrami waniliowymi rozrabiamy w 3/4 szklance mleka. Następnie wlewamy to na gotujące się dwie szklanki mleka. Mieszamy do powstania gęstego budyniu.
    Gdy budyń ostygnie ucieramy kostkę masła. Dodajemy do niej po trochu budyniu. Długo ucieramy aż do uzyskania puszystego kremu.

    3. Kolejność:
    - biszkopt jasny
    - masa
    - biszkopt orzechowy
    - troszkę masy
    - układamy owoce pokrojone w kostkę na które wylewamy tężejącą już galaretkę, np. truskawkową zrobioną według przepisu na opakowaniu
    - boki smarujemy masą i obsypujemy orzechami

Porady

Zwróćmy uwagę przy ucieraniu masy, żeby była naprawdę puszysta. Zanim wylejemy ciasto biszkoptowe na blachę, wyłóżmy ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą. Zamiast orzechów włoskich można użyć wiórków kokosowych czy migdałowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować