Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, następnie dodać wodę i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dać do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrobić obie mąki i wlać na kipiące mleko, jak zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem. Krem podzielić na trzy części.
3.Wystudzony biszkopt przekroić na połowę. Jeden blat biszkopta posmarować jedną częścią kremu, ułożyć na nim delicje, na delicjach rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem biszkopta. Z trzeciej części kremu odjąć połowę i dodać do niego odrobinę barwnika czerwonego i dobrze rozmieszać.
4.Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch torta. Naokoło zrobić dekorację z czerwonego kremu, poukładać winogrona przekrojone na pół i podawać różyczki dekoracyjne.
Komentarze