Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort, który uwielbiają dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    30 dkg cukru
    30 dkg mąki pszennej
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr mleka
    1,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 kostki margaryny (500 gram)

    Ponadto:
    30 dkg delicji
    winogrona
    odrobina barwnika czerwonego
    6 różyczek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Wina

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, następnie dodać wodę i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dać do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrobić obie mąki i wlać na kipiące mleko, jak zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem. Krem podzielić na trzy części.
  • Tort urodzinowy 3. Wystudzony biszkopt przekroić na połowę. Jeden blat biszkopta posmarować jedną częścią kremu, ułożyć na nim delicje, na delicjach rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem biszkopta. Z trzeciej części kremu odjąć połowę i dodać do niego odrobinę barwnika czerwonego i dobrze rozmieszać.
  • Tort urodzinowy 4. Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch torta. Naokoło zrobić dekorację z czerwonego kremu, poukładać winogrona przekrojone na pół i podawać różyczki dekoracyjne.

Porady

Do dekoracji można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować