Tort truskawkowy

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Tort komunijny o smaku truskawkowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    - Cztery większe blaty ciasta
    - cztery blaty ciasta mniejsze

    Masa truskawkowa z kawałkami truskawek
    - 1 kg truskawek
    - 1 litr śmietany kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Masa truskawkowa - mus
    - 50 dag truskawek
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 500 ml śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Dekoracja
    - śmietana kremówka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszopt 1. Pieczemy cztery blaty ciasta biszkoptowego wieksze i cztery mniejsze blaty ciasta biszkoptowego.
  • Tort 2. Masa z kawałkami truskawek -Ubijamy kremówkę na sztywno dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach wody - truskawki kroimy na małe kawałki, mieszamy delikatnie z masą, dzielimy masę na 2 części.
  • Tort truskawkowy 3. Masa z musu- Miksujemy truskawki z 1 łyżką cukru pudru i mlekiem na mus. Ubijamy kremówkę z resztą cukru dodajemy rozpuszczoną żelatynę na końcu mieszamy z utartym musem.
  • Udekorowany tort 4. Przełożenie tortu-Biszkopt - masa z kawałkami truskawek - biszkopt - masa z musem truskawkowym (troszkę masy zostawić na mały torcik) - biszkopt - druga część masy z truskawkami ( tak samo odłożyć trochę) - biszkopt - Tort przekładamy w zimne miejsce do stężenia mas, tak samo przekładamy masami mini torcik kładziemy na gorę. Tort okładamy ubitą śmietaną kremówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować