Tort truskawkowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Większość ludzi myśli że blogerkom kulinarnym, to zawsze wszystko wychodzi i są jakimiś super cukiernikami lub kucharkami. Nie zawsze tak jest. Tort miał wyglądać zupełnie inaczej, jednak coś poszło nie tak i wyszedł nam zupełnie inny tort niż zaplanowałyśmy z mamą.

  • 13 godz. 20 min

Składniki:


  • •5 jajek
    •3/4 szklanki mąki pszennej
    •1/4 mąki ziemniacznej
    • 3/4 drobnego cukru
    •frużelina truskawkowa (gotowa)
    •4 białe czekolady
    •1 l śmietany 36%
    •1 łyżka cukru pudru
    •2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały)
    •0,5 kg świeżych truskawek
    •0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać

    Dodatkowo:

    •5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz
    •kilka sztuk czekoladowych serduszek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

    Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty.

    Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany kremówki zagotowujemy w garnuszku i zestawiamy z palnika, dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji.

    Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki świeżych truskawek i dopiero na nich wyłożyłyśmy resztę kremu czekoladowego i kolejny blat biszkoptowy.

    0,5 litra śmietany kremówki ubiłyśmy z 2 śmietan fix i posmarowałyśmy nią cały tort, zostawiając troszkę śmietany do ozdobienia na samą górę.

    Dociełyśmy folię bąbelkową do wysokości i szerokości tortu, roztopiłyśmy czekoladę i Lilcia rozsmarowała ją na folii bąąbelkowej. Folię dołożyłyśmy do tortu i włożyłyśmy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ściągnełyśmy folie i udekorowałyśmy tort resztą bitej śmietany, trukawkami i czekoladowymi serduszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Gorzka czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować