Tort Tiramisu z truskawkami

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Ponieważ pojawiły się już pierwsze truskawki, które smakują jak prawdziwe, to koniecznie musiałam je wykorzystać do tortu. Tort jest prosty, szybki i bardzo smaczny...no bo kto nie lubi tiramisu?

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    - 500 g serka mascarpone
    - 500 ml śmietany 30%
    - 4 łyżki czubate cukru pudru
    Poncz
    - 150 ml mocnego espresso
    - 100 ml likieru Amaretto
    - 1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Tiramisu z truskawkami 1. Biszkopt
    - Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
    - Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
    - Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
    - Masę wlać do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
    - Piec w 170 st.C przez 15 minut.
    - Objechać biszkopt nożem wokół tortownicy i odwrócić od razu do góry dnem. Wyrówna się wtedy powierzchnia jeśli biszkopt nierówno wyrośnie.
    - Po wystudzeniu przekroić biszkopt na 2 krążki.
    - Jeden biszkopt ułożyć na okrągłej paterze, tak aby strona przecięcia była na górze.
    - Wymieszać kawę z amaretto i połową nasączyć biszkopt leżący na paterze - ja nabieram poncz łyżką i rozlewam zaczynając od obwodu do środka krążka.
  • Tort Tiramisu z truskawkami 2. Masa
    - Śmietanę mocno schłodzoną ubić razem z cukrem pudrem na sztywno.
    - Dodawać po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Ważne aby ser był wyjęty wcześniej z lodówki, wtedy nie będzie grudek w masie.
    - Nie ubijać zbyt długo, bo z masy zrobi się masło.
    - Masę wyłożyć delikatnie na biszkopt i rozsmarować. Podzielić masę tak, aby wystarczyło na posmarowanie boków - 2:2:1.
    - Położyć drugi krążek, docisnąć aby równo rozłożył się.
    - Dopiero teraz pozostałym ponczem nasączyć drugi biszkopt i rozsmarować masę na wierzchu i na bokach tortu.
  • 3. - Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
    - Przed samym podaniem ułożyć umyte i pokrojone ozdobnie truskawki.

Porady

Truskawki pokroić w "gąski" - małym nożykiem z ostrym czubkiem w każdej truskawce na "równiku" robić zygzak dochodząc nożem do środka truskawki. Jeśli to jest problem, to można położyć całe truskawki, ale nie będzie takiego efektu jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować