Tort szwarcwaldzki (tort czarnoleski)

5 (178 ocen)

Rodzinie bardzo smakował, to idealna symfonia smaków ;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek,
    - 5 pełnych łyżek mąki (łyżka od zupy z górką),
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 3 pełne łyżki kakao,
    - 1 opakowanie cukru waniliowego,
    - szczypta soli

    Masa:
    - jedno opakowanie 400 g słodkiej śmietanki 30 % (Piątnicy),
    - duży słoik dżemu wiśniowego (Łowicz 280 g),
    - 2 opakowania usztywniacza do bitej śmietany (śmietan - fix),
    - 3 łyżeczki cukru pudru,
    - 1/3 butelki wiśniowego soku (Tarczyn 0,33 l),
    - 0,25 ml wódki,
    - pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort szwarcwaldzki (tort czarnoleski) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. 1. Oddzielić białka od żółtek.
    2. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko.
    3. Białka posolić, dodać oba cukry i ubić na sztywną pianę.
    4. Do ubitych białek dodawać po żółtku i kolejno wymieszać mikserem.
    5. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
    6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, uprzednio wyłożyć dno papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
    7. Wstawić do nagrzanego do 170 C piekarnika.
    8. Piec w temperaturze 170 – 180 C przez 35 – 40 minut (dolna i górna grzałka).
    9. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Odczekać 10 minut.
    Wyjąć z piekarnika. Przestudzić i przekroić na trzy blaty.
  • Tort szwarcwaldzki 2. 1. Wymieszać sok z wódką. Nasączyć spodni blat biszkoptu. Na wierzch wyłożyć dżem wiśniowy.
    2. Ubić śmietankę (najlepiej w uprzednio schłodzonym w lodówce garnku zimnymi mieszadełkami, śmietanę należy mocno schłodzić w lodówce, lub ok. 10 min w zamrażarce. Śmietany nie ubijać zbyt długo, bo będzie niewesoło – zrobi się masło, a gdy będzie zbyt mało schłodzona, zważy się.)
    3. Na początku ubijania stopniowo dodać cukier puder i śmietan – fix’y.
    4. Gdy śmietana jest już ubita, wyłożyć część na nasączony biszkopt z dżemem.
    5. To samo zrobić z drugim blatem.
    6. Na dwa przełożone blaty, ułożyć trzeci blat i nasączyć sokiem z wódką.
    7. Cały tort pokryć pozostałą bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, wierzch tortu przybrać wiśniami (wygrzebanymi z dżemu), albo mrożonymi, uprzednio ugotowanymi.
    8. Tort wstawić na 2 h do lodówki. SMACZNEGO! :)

Porady

Tort należy porządnie schłodzić ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować