Tort szwarcwaldzki (tort czarnoleski) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko.
3. Białka posolić, dodać oba cukry i ubić na sztywną pianę.
4. Do ubitych białek dodawać po żółtku i kolejno wymieszać mikserem.
5. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, uprzednio wyłożyć dno papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
7. Wstawić do nagrzanego do 170 C piekarnika.
8. Piec w temperaturze 170 – 180 C przez 35 – 40 minut (dolna i górna grzałka).
9. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Odczekać 10 minut.
Wyjąć z piekarnika. Przestudzić i przekroić na trzy blaty.
2.1. Wymieszać sok z wódką. Nasączyć spodni blat biszkoptu. Na wierzch wyłożyć dżem wiśniowy.
2. Ubić śmietankę (najlepiej w uprzednio schłodzonym w lodówce garnku zimnymi mieszadełkami, śmietanę należy mocno schłodzić w lodówce, lub ok. 10 min w zamrażarce. Śmietany nie ubijać zbyt długo, bo będzie niewesoło – zrobi się masło, a gdy będzie zbyt mało schłodzona, zważy się.)
3. Na początku ubijania stopniowo dodać cukier puder i śmietan – fix’y.
4. Gdy śmietana jest już ubita, wyłożyć część na nasączony biszkopt z dżemem.
5. To samo zrobić z drugim blatem.
6. Na dwa przełożone blaty, ułożyć trzeci blat i nasączyć sokiem z wódką.
7. Cały tort pokryć pozostałą bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, wierzch tortu przybrać wiśniami (wygrzebanymi z dżemu), albo mrożonymi, uprzednio ugotowanymi.
8. Tort wstawić na 2 h do lodówki. SMACZNEGO! :)
Komentarze