Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zmiksować,przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (obwód 26 cm),piec w 175 st.C ok.30 minut.Wyciągnąć z piekarnika do wystudzenia
Wiśnie dokładnie odsączyć ,ściąć do równości wyrośnięty wierzch ciasta,pokruszyć i odłożyć.
Resztę ciasta przekroić na dwa równe blaty,każdy delikatnie skropić kompotem z wiśni i posmarować cienko dżemem.Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody i ostudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić ze szczypta soli,pod koniec dodawać po łyżce serka waniliowego,
wlać cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę i na końcu cukier puder do smaku.
Na patere przełożyć jeden placek ciasta,wyłożyć część odsączonych wiśni,pokryć połową ubitej masy śmietanowej,przykryć drugim plackiem(posmarowaną częścią na wierzchu).Posmarować boki tortu masą śmietanową,resztę przełożyć do rękawa cukierniczego udekorować rozetkami z pozostałej masy i resztą wiśni.,a pokruszonym ciastem obsypać boki tortu .Schłodzić w lodówce.Palce lizać!!!
Komentarze