Tort Snickers

4.35 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny tort dla wielbicieli batoników snickers. Pyszny krem orzechowy, lekki biszkopt, aksamitny karmelowy sos z orzecham, krem nutellowy i czekolada - raj dla łasuchów

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Krem orzechowy:
    - 500g mascarpone
    - 350g gładkiego masła orzechowego
    Krem nutellowy:
    - 400ml śmietanki kremówki
    - 100g mascarpone
    - Mały słoiczek nutelli
    Sos karmelowy z orzechami
    - 200g cukru
    - 80g masła
    - 120g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    - orzeszki ziemne (około puszki)
    - ewentualnie szczypta soli
    Sos czekoladowy:
    - 100g mlecznej czekolady
    - 1-2 łyżki skondensowanego mleka
    Kren maślany na bezie szwajcarskiej:
    - 4 białka
    - 1 szkl cukru
    - 300 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
    - 3-4 łyżki kakao
    Poncz:
    - saszetka herbaty ( saga lub lipton itp)
    - sok z cytryny (około 2 łyżki)
    - ekstrakt waniliowy
    Słodycze do ozdoby:
    - 4 ciastka oreo
    - 1 baton snickers i kilka mini snickersów
    - orzechy laskowe w czekoladzie lub draże
    - batonik ww lub cienki kit kat
    - dwa herbatniki
    - orzeszki ziemne
    - maczek perłowy
    - baton lion
    - dwie kostki mlecznej i białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.35 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Sosy

Tort snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, do połączenia składników.
    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.
  • 2. Upieczony i wystudzony biszkopt wstawiamy na całą noc do lodówki (lepiej się będzie kroił). Po tym czasie przeciąć to na 3 równe blaty. Przygotować sos karmelowy:Cukier wsypać do garnka (ciężkiego, z grubym i szerokim dnem. Może być również ciężka patelnia) i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki. Proces karmelizacji trwa ok. 10- 15min.).
    Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu można dodać szczyptę soli dla smaku (pominąć jeżeli mamy słone orzeszki). Dodać orzechy i przestudzić. Następnie przygotować krem nutellowy: śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec mascarpone i nutellę. Przygotować poncz: herbatę zalać wrzątkiem i zaparzyć, dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Takim ponczem nasączyć dolny blat. Wyłożyć sos karmelowy i masę z nutelli. Przykryć drugim blatem i nasączyć. Wstawić do lodówki. Następnie przygotować sos czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać mleko skondensowane. Odstawić.
    Teraz przygotować krem orzechowy: mascarpone, maslo orzechowe i cukier puder umieścić w misie miksera i miksować na gładki krem. Tak przygotowany krem wyłożyć na schłodzony tort i polać przestudzonym sosem czekoladowym. Włożyć ostatni krążek biszkoptu- nasączyć. Wstawić do lodówki (chłodzenie podkręcić do maksium) na kilka godzin .
    Mara maślaną na bezie szwajcarskiej do obłożenia tortu: Białka z cukrem umieścić w metalowej, suchej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Cały czas mieszając trzepaczką, trzymać nad parą do momentu rozpuszczenia się cukru (można to sprawdzić, rozcierając palcami). Miskę z białkami zdjąć z garnuszka i ostudzić.
    Ostudzone białka ubijać przez około 10 minut do uzyskania sztywnej, śnieżnobiałej piany. Zmienić końcówki miksera z ubijających na mieszające i dalej miksując, dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło. Podczas ubijania krem będzie wyglądać na zwarzony- proszę się nie przejmować, to normalne. Wystarczy jeszcze kilka minut miksować, a masa się ujednolici i na pewno zgęstnieje. Podzielić masę na 2 części do jednej dodać 3-4 łyżki kakao. Przygotowaną masę z kakaem wyłożyć na dolną połowę tortu a na górną białą część - wyrównać za pomocą płaskiego noża lub szpatułki (aż zrobi się ładne przejście). Górę udekorować słodyczami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Sos karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować