tort śmietanowy z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

.lekki torcik z bitą śmietaną. To chyba najprostszy i najszybszy do zrobienia tort jaki może być. Biszkopt porządnie nasączony i przełożony bitą śmietaną. Ja dodatkowo jedną warstwę kremu posypałam rozmrożonymi wiśniami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem:
    750 ml śmietany 36%
    50g cukru pudru lub więcej do smaku
    wiśnie

    nasączenie:
    150 ml wody
    100 ml alkoholu
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort śmietanowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier do smaku następnie do lodówki na 30 minut.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy przekładamy bitą śmietaną i jedną lub dwie warstwy posypujemy wiśniami. Wkładamy do lodówki na noc...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować