Tort śmietanowo - serduszkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort typowo okazjonalny - romantyczny. Raj dla miłośników cukiernictwa :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g truskawek
    6 jaj
    1 szkl. Mąki
    1 szkl. Cukru
    800 ml śmietany 30%
    żelatyna deserowa ok. łyżeczki
    1 galaretka wiśniowa
    odrobina czerwonej masy marcepanowej
    posypka truskawkowa
    czekolada mleczna

Tort śmietanowo - serduszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    6 jaj
    1 szkl. Mąki
    1 szkl. Cukru

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodajemy żółtka, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 20 minut.
  • 2. Masa śmietanowa
    800 ml śmietany 30%
    żelatyna deserowa ok. łyżeczki
    1 galaretka wiśniowa
    cukier do smaku

    Śmietanę ubijamy, dzielimy na dwie części. Jedną z nich utrwalamy żelatyną dodajemy cukier do smaku. Drugą część utrwalamy rozpuszczoną, ostudzoną galaretką.
  • 3. Z biszkopta wykrawamy serce i przecinamy na 3 części. Pierwszą część smarujemy „białą” bitą śmietaną. Układamy biszkopt. Smarujemy bitą śmietaną z galaretką, przykrywamy następnym biszkoptem. Tort wyrównujemy białą masą śmietanową oraz czerwoną. Całość dekorujemy truskawkami, posypką, czekoladą oraz serduszkami z masy marcepanowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy