Tort śmietankowy z bezami

4.49 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny efektowny tort

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń czekoladowy w proszku
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    litr kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 śmietan fixy
    sok z 1 cytryny

    1 słoik konfitury wiśniowej
    nasączenie
    1 szklanka mocnej kawy lub herbaty z cukrem

    kilkanaście bez
    wiórki z białej czekolady
    kandyzowane wiśnie
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort śmietankowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
  • 3. Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną oraz konfiturą wiśniową. Zostawić 1/3 ubitej kremówki do dekoracji . Wierzch i boki ozdobić resztą śmietany, udekorować wiśniami, bezami czekoladowymi wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować