Tort śmietankowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
3.Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną oraz konfiturą wiśniową. Zostawić 1/3 ubitej kremówki do dekoracji . Wierzch i boki ozdobić resztą śmietany, udekorować wiśniami, bezami czekoladowymi wiórkami.
Komentarze