Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem.
2.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodajemy rozgniecione blenderem truskawki i delikatnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy różowy krem.
Przekładamy biszkoptowe spody masą, a całość dekorujemy białym kremem, truskawkami oraz posypką cukrową.
Komentarze