Tort śmietankowo-truskawkowy

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny, rozpływający się w ustach tort truskawkowy. Łatwy i szybki w przygotowaniu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 2 białka
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    - 0,5 l śmietany 36%
    - 500g serka mascarpone
    - 4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    - 700g truskawek
    - 200 ml ponczu (z wody, soku z cytryny i cukru).
    - różowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodajemy rozgniecione blenderem truskawki i delikatnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy różowy krem.
    Przekładamy biszkoptowe spody masą, a całość dekorujemy białym kremem, truskawkami oraz posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować