Tort serowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Taki tort zrobiłam dla mojej teściowej na 58 urodziny.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 28 CM: Ciasto: -6 jaj -5 łyżek mąki pszennej (najlepiej krupczatki) -5 łyżek mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl. oleju rzepakowego -0,5 szkl. przegotowanej zimnej wody -aromat śmietankowy -szkl. cukru -szczypta soli Masa serowa: -2 kostki margaryny -2 budynie śmietankowe -4 jaja -1 szkl. mleka -1 kg sera typu Pacynka (mielony tłusty, ale nie rzadki) -2 szkl. cukru pudru Na polewę: -200 g czekolady mlecznej -3 łyżki oleju rzepakowego Na ozdoby: -200 g mlecznej czekolady -70 g naturalnego miodu -ewentualnie jadalny brokat do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Tort serowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.BISZKOPT. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąki i proszek do pieczenia w osobnej miseczce. Żółtka miksować z cukrem i dodawać po łyżce zmieszany mąk, oleju i wody, aż do wyczerpania składników. Dodać również parę kropelek aromatu śmietankowego. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z przygotowaną wcześniej masą. Biszkopt piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez 45-50 min w 180 C bez termoobiegu. (biszkopt wkładamy do zimnego piekarnika. 2.MASA SEROWA. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem pudrem. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy ser z jajami, budyniem i mlekiem. Tak przygotowane składniki dodajemy do rozpuszczonej margaryny i dokładnie mieszamy. Dopiero po całkowitym wymieszaniu składników stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia często i dokładnie mieszając. Odstawiamy masę do ostygnięcia. 3.Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Jedną część umieszczamy w tortownicy i wylewamy na to połowę masy serowej, przykrywamy drugim biszkoptem i zalewamy resztą masy serowej. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. 4.POLEWA. Na parze rozpuszczamy 200 g czekolady wraz z olejem. Polewamy ciasto i odstawiamy na 10 min do lodówki aby polewa stężała. 5.ZDOBIENIA Z CZEKOLADY PLASTYCZNEJ. Rozpuszczamy 200 g mlecznej czekolady na parze, kiedy się już rozpuści ściągamy z ognia i dodajemy 70 g miodu. Tak przygotowana masę wylewamy na pergamin i zostawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie zwijamy masę czekoladową i ugniatamy aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Z tak przygotowanej masy zrobimy pożądane przez siebie ozdoby na tort. Ja zrobiłam róże, które ozdobiłam jadalnym brokatem. Ozdoby te wymagają dość dużo czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować