Tort Rocznicowy z Kremem Kukułka

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik Ten Przygotowałam na Naszą 5 Rocznicę Ślubu.Testowałam Nowy Smak,krem powstał na bazie Pysznych Cukierków Kukułka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt Tortownica 20 cm:

    4 duże jaja
    1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    3\4 szkl.cukru
    szczypta soli.

    Krem:

    200 g cukierków Kukułek
    660 ml śmietany 30-36 %
    2 serki mascarpone po 250 g
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    Dodatkowo:

    5 rożków do lodów( można kupić w każdym większym markecie)
    śmietana kremówka 220 ml
    oraz serek mascarpone 250 g
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Desery

Tort rocznicowy z kremem kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Rocznicowy,Krem Kukułka. 1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(tortownica 20 cm ).Delikatnie wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C,pieczemy do tzw.suchego patyczka 25-30 min.
  • Torcik Rocznicowy,Kem kukułka. 2. Biszkopt po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,tak pozostawiamy do wystygnięcia.

    Cukierki najlepiej pokroić sobie na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka,rozpuścić je w śmietanie kremówce,pamiętajcie,aby mieszać cały czas,żeby cukierki się nie przypaliły.
    Gdy już nam się całkowicie rozpuszczą,odtawiamy do wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień schłodzona masę miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji,nie za długo,nie przerywając ubijania wrzucamy serek mascarpone,wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników i odstawiamy krem na chwilę do lodówki.
    Biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • Tocik rocznicowy,Krem Kukułka. 3. Pierwszy krążek tortu układam na paterze i nasączam, u mnie to woda z sokiem z cytryny i cukrem pudrem,Wy śmiało możecie użyć alkoholu,jeśli nie ma w rodzinie dzieci.
    A więc tak jedna duża cytryna,wyciskamy sok do szklanki i resztę szklanki zapełniamy wodą,dodajemy cukier puder 2-3 łyżki,lub zwykły cukier,to już od Was zależy,wszystko dokładnie mieszamy.
    Następnie smarujemy blat dżemem z czarnej porzeczki,nakładamy rant i wykładamy pierwszą warstwę kremu,przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu,nasączamy,smarujemy kremem i powtarzamy jeszcze raz tą czynność.
    Gotowy tort odstawiamy do lodówki na godz.
    W tym czasie schładzam w zamrażalniku małą śmietane kremówkę 220 ml oraz serek mascarpone 250 g.
    Schłodzone ubijam na sztywno,i tynkuje cały tort,następnie kroje gotowe wafelki do lodów na pół i wciskam w tynk,barwię resztę masy wedle uznania i napełniam nasze pół rożki lodowe kremem ozdobną szprycą.
    Resztę tortu dekoruje wedle uznania.

Porady

Cukierki najlepiej rozpuścić w śmietance dzień przed robieniem kremu wieczorem i wstawić na noc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować