Tort Raffaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Co tu dużo mówić tort Raffaello to jeden z moich ulubionych. Puszysty i miękki biały biszkopt, nasączony likierem migdałowym. Całość przełożona jest kremem kokosowym na bazie śmietanki i mleczka kokosowego. Jest to tort na wyjątkowe okazje, takie jak chrzciny czy komunie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe
    200 g mąki pszennej
    150 g cukru
    4 g proszku do pieczenia
    7 jajek
    krem kokosowy
    300 g serka mascarpone
    250 ml mleczka kokosowego
    200 g czekolady białej
    150 g wiórków kokosowych
    10 g śmietanfixu
    krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu
    250 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g cukru pudru
    10 g śmietanfixu
    dodatkowo
    360 g pralinek Raffaello
    100 g wiórków kokosowych
    50 g płatków migdałowych
    nasączenie
    50 ml amaretto
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.
    Krem kokosowy: Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Następnie odlewamy pozostałą wodę i zostawiamy samą śmietankę kokosową. W garnku podgrzewamy śmietankę kokosową, jednak jej nie zagotowujemy. Czekoladę białą łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Tak powstały sos umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Następnie gesty sos czekoladowy miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy w lodówce.
    Krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce.
    Nasączenie: W kubku łączę amaretto i wodę.
    Dodatki: Na mocno rozgrzanej patelni podprażam wiórki kokosowe. Studzę.
    Ciasto kroję na trzy części. Każdą część nasączam. Następnie przekładam kremem kokosowym. Boki i wierzch ciasta smaruje drugim kremem. Dekoruje pralinkami, migdałami i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować