Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Dodajemy margarynę cukier i siekamy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy jajko i żółtka, śmietanę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy orzechy, miód oraz cukier, doprowadzamy do delikatnego zrumienienia orzechów. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, które rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku przez około 15 min w temp 180C. Jedno z ciast wyciągamy 10 min wcześniej i wykładamy polewę orzechową.Wkładamy do piekarnika i podpiekamy dodatkowo 10 min.
2.Ubijamy białka na biszkopt. Dodajemy cukier a następnie żółtka.Na koniec wsypujemy obie wymieszane z proszkiem mąki i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez 25 min w 180 c.
3.Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dusimy z cukrem i sokiem pomarańczowym aż do momentu rozpadnięcia się wszystkich frag. jabłek . Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
4.1/2 l mleka wlewamy do garnka dodajemy cukry i podgrzewamy . W miseczce mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji pozostałe mleko z budyniem mąką i żółtkiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Tak otrzymany budyń studzimy. Ucieramy masło i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przestając miksowac.
5.Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i studzimy
6.Przełożenie:
1 placek
1/2 masy jabłkowej
2 placek
1/2 kremu budyniowego
biszkopt
1/2 masy jabłkowej
3 placek z polewą orzechową
1/2 kremu budyniowego
4 placek
polewa
Porady
Wierzch placka można dodatkowo ozdobic resztkami kremu za pomocą rękawu cukierniczego
Komentarze