Tort piernikowy

5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienity smak i piękny wygląd zaskoczy niejednego smakosza

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    70 dag mąki
    szkl. cukru
    jedno jajko i jedno żółtka
    25 dag margaryny
    3 łyżki miodu
    łyżka śmietany 18%
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    polewa orzechowa:
    szkl orzechów
    łyżka masła
    2 łyżki cukru
    łyżka miodu
    biszkopt:
    4 jaja
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl maki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    masa jabłkowa
    6 średniej wielkości jabłek
    szkl cukru
    1/2 szkl soku pomarańczowego
    2 galaretki cytrynowe
    krem:
    3/4 l mleka
    budyń waniliowy
    2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    żółtko
    cukier waniliowy
    25 dag masła
    polewa;
    1/3 kostki masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Dodajemy margarynę cukier i siekamy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy jajko i żółtka, śmietanę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy orzechy, miód oraz cukier, doprowadzamy do delikatnego zrumienienia orzechów. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, które rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku przez około 15 min w temp 180C. Jedno z ciast wyciągamy 10 min wcześniej i wykładamy polewę orzechową.Wkładamy do piekarnika i podpiekamy dodatkowo 10 min.
  • 2. Ubijamy białka na biszkopt. Dodajemy cukier a następnie żółtka.Na koniec wsypujemy obie wymieszane z proszkiem mąki i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez 25 min w 180 c.
  • 3. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dusimy z cukrem i sokiem pomarańczowym aż do momentu rozpadnięcia się wszystkich frag. jabłek . Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. 1/2 l mleka wlewamy do garnka dodajemy cukry i podgrzewamy . W miseczce mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji pozostałe mleko z budyniem mąką i żółtkiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Tak otrzymany budyń studzimy. Ucieramy masło i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przestając miksowac.
  • 5. Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i studzimy
  • 6. Przełożenie:
    1 placek
    1/2 masy jabłkowej
    2 placek
    1/2 kremu budyniowego
    biszkopt
    1/2 masy jabłkowej
    3 placek z polewą orzechową
    1/2 kremu budyniowego
    4 placek
    polewa

Porady

Wierzch placka można dodatkowo ozdobic resztkami kremu za pomocą rękawu cukierniczego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować