Tort owocowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, upiec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C.
Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno.
3.Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubita śmietaną zostawiając 1/3 do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
4.Krokant kokosowy:
na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
5.Górę tortu ozdobić owocami i wiórkami z czekolady.
Porady
Do dekoracji tortu można użyć dowolnych owoców świeżych lub z kompotu.
Komentarze