Tort owocowy z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 30 min w temp. 180 s C.
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem i kakao. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 30 min w temp. 180 s C.
placek bozowo-orzechowy: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. 35min w temp. 180 s C.
Placek bezowo-kokosowy: Ubić białka, stopniowo dodając cukier.Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 25min w temp. 180 s. C.
KREM:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, z owoców odlać syrop. Ananasy i brzoskwinie (dobrze odcedzić) pokroić w drobną kostkę. 1/2 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Ugotować budyń. Utrzeć margarynę dodając budyń. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać tężejącą galaretkę.
Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę rozpuści w gorącej wodzie i wystudzić, Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i zimną żelatynę,dalej ubijając.
Przełożenie:
Biszkopt jasny,1 część kremu,kawałki brzoskwiń,placek bezowo-orzechowy,druga część masy(różowej)wiśnie,placek bezowo-kokosowy,reszta kremu,ananasy,biszkopt ciemny,dowolnie udekorować bitą śmietaną i owocami. Schłodzić. Smacznego:)
Komentarze