Tort owocowy z ananasami

4.46 (150 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Biszkopt i placki bezowe przekładane masą,pycha.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    2 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Placek bezowo-orzechowy:
    5 białek
    150 g cukru
    200 g orzechów krojonych
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Placek bezowo-kokosowy:
    200 g kokosu
    150 g cukru
    5 białek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    1 litr mleka
    2 cukry wanilinowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    10 żółtek
    6 łyżek cukru
    3 kostki masła
    1 galaretka wiśniowa
    1 puszka brzoskwiń
    1 puszka ananasów
    wiśnie
    Do dekoracji:
    1/2 l śmietany kremówki
    1 łyżka cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 wrzącej wody
    Dowolne owoce
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Beza

Tort owocowy z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 30 min w temp. 180 s C.
    Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem i kakao. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 30 min w temp. 180 s C.
    placek bozowo-orzechowy: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. 35min w temp. 180 s C.

    Placek bezowo-kokosowy: Ubić białka, stopniowo dodając cukier.Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 25min w temp. 180 s. C.

    KREM:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, z owoców odlać syrop. Ananasy i brzoskwinie (dobrze odcedzić) pokroić w drobną kostkę. 1/2 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Ugotować budyń. Utrzeć margarynę dodając budyń. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać tężejącą galaretkę.
    Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę rozpuści w gorącej wodzie i wystudzić, Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i zimną żelatynę,dalej ubijając.
    Przełożenie:
    Biszkopt jasny,1 część kremu,kawałki brzoskwiń,placek bezowo-orzechowy,druga część masy(różowej)wiśnie,placek bezowo-kokosowy,reszta kremu,ananasy,biszkopt ciemny,dowolnie udekorować bitą śmietaną i owocami. Schłodzić. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Brzoskwinie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować