1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut. Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.Przekroić na dwie części.
Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.
Ciasto wylać do blaszki , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu wyciac kieliszkiem dziurki.
Masa budyniowa:
Budyń ugotowac na mleku z dodatkiem cukru. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń.
Truskawki zblendować. Gaaretkę trus. rozpuścic w 2 szkankach wody przestudzoną dodać do truskawek.
Brzoskwinie skroic w drobna kostke. Galaretke brzoskw. rozpuścic 2 szkl. wody. Przestudzoną wymieszać z brzoskwiniami.
Przełożenie. Biszkopt jasny -dżem pożeczkowy- 1/3 masy- biszkopt ciemny z dziurkami w dziurki wlać tężejące truskawki- reszta masy(zostawić troszke na górę ciasta)- brzoskwinie z galaretką- biszkopt jasny.
Na końcu cały tort posmarować masą i obsymać kokosem.
Komentarze