Tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wspaniały tort owocowy ja zrobiłam go na komunie. Nadaje się na każdą okazję.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    niecała 1 szklanka mąki pszennej
    6 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    Biszkopt ciemny:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    duży budyń śmietankowy
    3 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    20 dag masła
    Ponadto:
    puszki brzoskwiń
    2 galareki brzoskwiniowe
    2 galareti truskawkowe
    pół kg truskawek (mogą być mrożone)
    słoik dżemu poeczkowego
    10 dag kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
    Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
    Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut. Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.Przekroić na dwie części.
    Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.
    Ciasto wylać do blaszki , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu wyciac kieliszkiem dziurki.
    Masa budyniowa:
    Budyń ugotowac na mleku z dodatkiem cukru. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń.
    Truskawki zblendować. Gaaretkę trus. rozpuścic w 2 szkankach wody przestudzoną dodać do truskawek.
    Brzoskwinie skroic w drobna kostke. Galaretke brzoskw. rozpuścic 2 szkl. wody. Przestudzoną wymieszać z brzoskwiniami.
    Przełożenie. Biszkopt jasny -dżem pożeczkowy- 1/3 masy- biszkopt ciemny z dziurkami w dziurki wlać tężejące truskawki- reszta masy(zostawić troszke na górę ciasta)- brzoskwinie z galaretką- biszkopt jasny.
    Na końcu cały tort posmarować masą i obsymać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować