Tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest lekki i kremowy.Robię go zawsze na urodziny moich synów.Goście są nim zachwyceni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    5 jajek
    szklanka cukru
    11/2 szkl. maki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    krem owocowy:
    1i 1/2 łyżki cukru pudru
    2łyżki cukru
    2żółtka
    1/2 cukru waniliowego
    1/2 puszki brzoskwiń
    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    1 szklanka mleka
    100g białej czekolady
    1/2 szklanki kremówki
    krem kajmakowy:
    125 g serka mascarpone
    120g masy kajmakowej o smaku trufli
    50ml kremówki
    pół czekolady mlecznej lub gorzkiej
    krem maślany:
    500ml kremówki
    2 czekolady białe
    2 opakowania bitej śmietany w proszku
    Dodatkowo dzem brzoskwiniowy najlepiej żeby był kwaskowaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    cukier z jajkami ubijaj bardzo długo ok 10 min.Mąke przesiej razem z proszkiem i dodawaj po trochu do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką.tortownice o średnicy 24 wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Piecz w 180 stopniach przez ok 40 min.Tak upiec 2 biszkopty.
    masa owocowa
    Krem owocowy:
    żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Masę zalać wrzącym mlekiem.Całość ubijać na parze,aż zgęstnieje.Do nadzienia dodać czekoladę w kostkach i rozpuszczoną w 125 ml wrzątku żelatynę.Schłodzić w lodówce.Kremówkę ubić z trzema łyżkami cukru pudru, połączyć z masą i pokrojonymi brzoskwiniami.
    krem kajmakowy:
    Serek mascarpone przełóż do miski dodaj gotową masę kajmakową ,wymieszaj mikserem.Kremówkę ubij na sztywno dodaj do masy serkowo-kajmakowej krem odstaw do lodówki.
    Krem maślany:
    kremówkę podgrzewaj na małym ogniu dodaj czekoladę podgrzewaj do momentu rozpuszczenia czekolady. odstaw na kilka godz do lodówki.Gdy masa będzie dobrze schłodzona ubij ją na sztywno pod koniec ubijania dodaj bitą śmietanę.
    Biszkopty przekrój na pół.pierwszy blat posmaruj dżemem przełóż drugim biszkoptem następnie wyłóż krem owocowy dodaj następny biszkopt następnie wyłóż krem kajmakowy i przykryj ostatnim biszkoptem.Na koniec tort pokryj kremem maślanym i ewentualnie zrób z niego zdobienia.

Porady

Kremówkę z czekoladą do kremu maślanego najlepiej zrobić dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować