1.ciasto:
cukier z jajkami ubijaj bardzo długo ok 10 min.Mąke przesiej razem z proszkiem i dodawaj po trochu do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką.tortownice o średnicy 24 wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Piecz w 180 stopniach przez ok 40 min.Tak upiec 2 biszkopty.
masa owocowa
Krem owocowy:
żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Masę zalać wrzącym mlekiem.Całość ubijać na parze,aż zgęstnieje.Do nadzienia dodać czekoladę w kostkach i rozpuszczoną w 125 ml wrzątku żelatynę.Schłodzić w lodówce.Kremówkę ubić z trzema łyżkami cukru pudru, połączyć z masą i pokrojonymi brzoskwiniami.
krem kajmakowy:
Serek mascarpone przełóż do miski dodaj gotową masę kajmakową ,wymieszaj mikserem.Kremówkę ubij na sztywno dodaj do masy serkowo-kajmakowej krem odstaw do lodówki.
Krem maślany:
kremówkę podgrzewaj na małym ogniu dodaj czekoladę podgrzewaj do momentu rozpuszczenia czekolady. odstaw na kilka godz do lodówki.Gdy masa będzie dobrze schłodzona ubij ją na sztywno pod koniec ubijania dodaj bitą śmietanę.
Biszkopty przekrój na pół.pierwszy blat posmaruj dżemem przełóż drugim biszkoptem następnie wyłóż krem owocowy dodaj następny biszkopt następnie wyłóż krem kajmakowy i przykryj ostatnim biszkoptem.Na koniec tort pokryj kremem maślanym i ewentualnie zrób z niego zdobienia.
Porady
Kremówkę z czekoladą do kremu maślanego najlepiej zrobić dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki.
Komentarze