Tort naleśnikowy

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zamiast naleśników z serem tradycyjnie przysmażanych na patelni, postanowiłam zrobić "lżejszą" wersję, bez smażenia. Pomysł okazał się świetny, gdyż jabłka smażone z nadzieniem twarogowym idealnie się komponują a całość jest niezwykle smaczna i apetycznie wyglądająca :) Dzieciom taki obiad czy kolacja na ciepło na pewno posmakuje-gwarantuję :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 5-6 porcji:
    Naleśniki (30 sztuk cieniutkich):
    3 jajka
    750 ml mleka
    2 łyżki oleju
    około 320 g mąki tortowej
    16 g cukru waniliowego
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki kurkumy

    Nadzienie:
    500 g twarogu
    80 g cukru pudru
    16 g cukru waniliowego
    4 jajka
    40 g budyniu waniliowego bez cukru
    80 g rodzynek

    600 g jabłek smażonych z cynamonem
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukry, wsypujemy budyń, rodzynki, wbijamy jajka, mieszamy.
  • 2. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką, odstawiamy na około 5-10 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na delikatnie posmarowanej olejem i dobrze rozgrzanej patelni.
  • 3. Naczynie żaroodporne (jedno duże lub dwa małe, tak by zmieściły się dwa „torty” po 15 naleśników) smarujemy olejem. Przekładamy naleśniki na przemian masą serową i jabłkami (robimy dwa „torty”, po 15 naleśników w jednym).
  • 4. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45-60 minut z termoobiegiem ( „tort” ma być przyrumieniony, nie spalony). Podajemy polane np. syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować