Tort na abrahama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ;
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i żółtka , mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą łączymy delikatnie z masą białkową.
Ciasto przekładamy do blaszki wielkość blaszki 24/39 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Pieczemy 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu biszkopt studzimy.
Krem śmietanowy;
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. oraz cienkim strumykiem powoli wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy połowę kremu śmietankowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy lekko w śmietanę, nakładamy 2 blat robimy to samo nakładamy co z pierwszym, nakładamy ostatni 3 blat równamy dociskamy.
Cały tort pokrywamy kremem waniliowym - gotowym.
Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dekorujemy według uznania u mnie różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki i bita śmietana.
Komentarze