Tort na Abrahama

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort zrobiłam dla kolegi który kończył swoje 50 urodziny.
Tort śmietankowy z brzoskwiniami bo o taki poprosił.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    jajka 10 szt
    mąka trochę więcej jak 1,5 szklanki,
    cukier 1,5 szklanki,
    mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
    szczypta soli,
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1 łyżeczka,

    Krem śmietankowy;
    śmietana 30 % - 7 szt po 200 ml,
    śmietan fix 4 op,
    3 - 4 łyżki cukru pudru
    żelatyna 2 -3 łyżeczki rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody,

    Ponadto ;
    krem waniliowy gotowy 1 szt,
    brzoskwinie 1 puszka,
    dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
    wiórki kokosowe 200 g,
    ozdoby - dekoracja,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Dżemy

Tort na abrahama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort na Abrahama 1. Biszkopt ;

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i żółtka , mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą łączymy delikatnie z masą białkową.
    Ciasto przekładamy do blaszki wielkość blaszki 24/39 cm wyłożoną papierem do pieczenia
    Pieczemy 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu biszkopt studzimy.

    Krem śmietanowy;
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. oraz cienkim strumykiem powoli wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę.

    Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.

    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
    Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy połowę kremu śmietankowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy lekko w śmietanę, nakładamy 2 blat robimy to samo nakładamy co z pierwszym, nakładamy ostatni 3 blat równamy dociskamy.
    Cały tort pokrywamy kremem waniliowym - gotowym.
    Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
    Dekorujemy według uznania u mnie różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki i bita śmietana.

    Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować