Dodatkowo:
śmietana kremówka 36% - ok. 1 litra
2 śmietan fiksy
2 łyżki cukru pudru
barwnik spożywczy lub jak w moim przypadku sok z buraka
dżem porzeczkowy lub inny
woda z cytryną i cukrem do nasączenia
1.Biszkopt:
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać cukier i dalej ubijać,dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w tortownicy 24 cm. ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Wystudzić.
2.Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier wymieszany ze śmietan fiksem.Wymieszać do połączenia składników.
Małą część odłożyć do innej miseczki i połączyć z barwnikiem.
3.Wystudzony biszkopt podzielić na 2 lub 3 krążki,a całość przekroić na pół i zamienić połówki tak,żeby powstał kształt motyla. Pierwszą warstwę nasączamy,smarujemy dżemem i przykrywamy bitą śmietaną,kolejna warstwa nasączamy i bita śmietana. Całość smarujemy dookoła śmietaną i ozdabiamy kolorem.
Komentarze