Tort Motyl

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tego torta robiłam dla mojej córeczki z okazji 5 urodzin.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Dodatkowo:
    śmietana kremówka 36% - ok. 1 litra
    2 śmietan fiksy
    2 łyżki cukru pudru
    barwnik spożywczy lub jak w moim przypadku sok z buraka
    dżem porzeczkowy lub inny
    woda z cytryną i cukrem do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać cukier i dalej ubijać,dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie wymieszać łyżką.
    Piec w tortownicy 24 cm. ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
    Wystudzić.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier wymieszany ze śmietan fiksem.Wymieszać do połączenia składników.
    Małą część odłożyć do innej miseczki i połączyć z barwnikiem.
  • 3. Wystudzony biszkopt podzielić na 2 lub 3 krążki,a całość przekroić na pół i zamienić połówki tak,żeby powstał kształt motyla. Pierwszą warstwę nasączamy,smarujemy dżemem i przykrywamy bitą śmietaną,kolejna warstwa nasączamy i bita śmietana. Całość smarujemy dookoła śmietaną i ozdabiamy kolorem.

Porady

Dekoracja torta zależy tylko od naszej wyobraźni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować