Tort migdałowy na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić jajka z cukrem przez ok. 10 minut. Do dobrze ubitej masy dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 200 st. przez ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka), wyłączyć piekarnik i powoli wystudzić biszkopt w piekarniku.
2.Beza:
ubić białka ze szczyptą soli, do ubitych porcjami dodawać cukier puder, dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać do formy, w której piekliśmy biszkopt (żeby krążki miały tą samą wielkość).
Piec, a raczej suszyć w 150st. z termoobiegiem przez ok. 30 min, zmniejszyć temp. do 120 st. i zostawić w piekarniku na 1 godz.
3.Masa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki. Zagotować cały czas mieszając, ostudzić.
Zmiksować miękkie masło, dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową, na końcu dodać mielone migdały i olejek migdałowy (amaretto), wymieszać.
4.Biszkopt przekroić na dwie części, nasączyć ponczem przygotowanym z przegotowanej wody i olejku migdałowego (amaretto). Posmarować krążek cienką warstwą dżemu, na to 1/3 masy migdałowej, na nią beza, znów cienka warstwa dżemu, masa, biszkopt. Boki wyrównać, posmarować masą migdałową, można obsypać migdałami. Na wierzch położyć rozwałkowany płatek masy marcepanowej, udekorować.
Komentarze