Tort migdałowy na chrzciny

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz.

Tort na chrzciny, którym może również delektować się karmiąca mama

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    3/4 szklanki cukru
    6 jajek
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Na bezę:
    4 białka
    mała szczypta soli
    1,5 szkl. cukru pudru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    Na masę:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 torebka cukru waniliowego
    2 żółtka
    250 g masła
    100 g migdałów mielonych
    kilka kropel olejku migdałowego (lub w wersji alkoholowej - amaretto)

    Do nasączenia:
    1/2 szkl. przegotowanej wody
    kilka kropel olejku migdałowego (lub w wersji alkoholowej - amaretto)

    Słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie: dżem porzeczkowy)
    Gotowa masa marcepanowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort migdałowy na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić jajka z cukrem przez ok. 10 minut. Do dobrze ubitej masy dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 200 st. przez ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka), wyłączyć piekarnik i powoli wystudzić biszkopt w piekarniku.
  • 2. Beza:
    ubić białka ze szczyptą soli, do ubitych porcjami dodawać cukier puder, dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać do formy, w której piekliśmy biszkopt (żeby krążki miały tą samą wielkość).
    Piec, a raczej suszyć w 150st. z termoobiegiem przez ok. 30 min, zmniejszyć temp. do 120 st. i zostawić w piekarniku na 1 godz.
  • 3. Masa:
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki. Zagotować cały czas mieszając, ostudzić.
    Zmiksować miękkie masło, dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową, na końcu dodać mielone migdały i olejek migdałowy (amaretto), wymieszać.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwie części, nasączyć ponczem przygotowanym z przegotowanej wody i olejku migdałowego (amaretto). Posmarować krążek cienką warstwą dżemu, na to 1/3 masy migdałowej, na nią beza, znów cienka warstwa dżemu, masa, biszkopt. Boki wyrównać, posmarować masą migdałową, można obsypać migdałami. Na wierzch położyć rozwałkowany płatek masy marcepanowej, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować