Tort mandarynkowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)
2.KREM: Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną tabliczkę białej czekolady. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie gotujemy !). Gdy czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy. Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę , następnie schładzamy w lodówce min. 2 h.
3.GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Lekko ściętą wylewamy na ułożone mandarynki.
Komentarze