Tort mandarynkowo waniliowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort na specjalne okazje i nie tylko

Składniki:

  • Masa :
    2 serki waniliowe ( po 140 g każdy )
    2 śmietany 30 % ( po 330 g każda )
    4 łyżki domowego cukru waniliowego
    1 śmietan fix
    1 paczka markiz blacky ( 135 g )
    odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
    Biszkopt :
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1/2 szk cukru
    Dodatkowo :
    300 g dżemu wiśniowego
    3 duże mandarynki
    1 łyżka margaryny do wysmarowania tortownicy
    2 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy
    dowolny sok do nasączenia tortu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort mandarynkowo waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Piekarnik nastawić do nagrzania na 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Do miski robota wlać białka i ubić je na sztywną pianę a następnie utrwalić dodając cukier i dalej ubijać jeszcze chwilę. Potem dodawać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Gdy żółtka się połączą z pianą i powstanie kogel mogel dodać mąkę i na najmniejszych obrotach wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, odwrócić dnem do góry aby ładnie się wyrównał. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.
  • 2. MASA :
    Do miski wlać śmietanę a cukier waniliowy wymieszać ze śmietan fixem. Chwilę ubijać śmietanę a potem wsypać mieszankę cukru i śmietan fixu. Śmietanę ubić a gdy będzie gotowa dodać serki waniliowe i na małych obrotach wszystko połączyć. Dowolny sok ( u mnie pomarańczowy ) rozrobić z zimną przegotowaną wodą i nasączyć nim krążki biszkoptowe.
  • 3. PRZEŁOŻENIE :
    Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego dżem. Rozsmarować go po całej powierzchni a na dżem wyłożyć porcję masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i posmarować go cienką warstwą masy. Koliście na śmietanie ułożyć markizy i zakryć je dodając masę śmietanową i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Wszystko zakryć ostatnim plackiem i wyłożyć resztę śmietany. Górę i boki tortu posmarować śmietaną a boki dodatkowo ozdobić np. za pomocą widelca tworząc ukośne rowki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo przekroić każdą wzdłuż na pół. Przygotowanymi mandarynkami obłożyć górę tortu i koliście obłożyć dół. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować