Tort malibu z owocami

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem zabieganą studentką finansów i rachunkowości. Chętnie piekę ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 dużych jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 1 l śmietanki 30-proc.
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    ● sok ze średniej cytryny
    ● 150 ml likieru malibu
    Dekoracja:
    ● owoce: jabłka, winogrona, kiwi, brzoskwinie i mandarynki
    ● płatki migdałów, orzechy lub wiórki kokosowe
    ● biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Malibu

Tort malibu z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, a następnie, ubijając, po żółtku. Stopniowo wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (21x26 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Przygotowujemy masę: zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny, rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę i malibu. Chwilę ubijamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem. Przekładamy masą, smarujemy wierzch i boki. Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i dekorujemy owocami. Boki posypujemy bakaliami. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować