Tort makowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed przygotowaniem tortu mak zalać wodą i gotować przez około 20 minut. Dokładnie odcedzić i zemleć przez maszynkę.
2.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony poprzedniego dnia mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zapach migdałowy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć z masą makową. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 45 min. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak wystudzić ciasto. Wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
3.Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po łyżce serek mascarpone. Kremem przełożyć blaty makowe i posmarować wierzch i boki tortu.
4.Wierzch tortu dowolnie udekorować. Ja użyłam brzoskwinie i winogron oraz posypałam suchym makiem. Boki tortu obłożyć rurkami i związać wstążką.
Komentarze