Tort makowy z mascarpone

4.44 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny, niezbyt słodki tort. Idealny na specjalne okazje. Ja upiekłam go na 50 urodziny mojej siostry i wszystkim bardzo smakował.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g maku
    250 g cukru
    8 jajek
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki kaszy manny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki zapachu migdałowego

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    400 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru

    Do dekoracji:
    kilka plasterków brzoskwiń
    kilka zielonych winogron
    rurki waflowe - 3 paczki
    wstążka
Wystaw ocenę:

4.44 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed przygotowaniem tortu mak zalać wodą i gotować przez około 20 minut. Dokładnie odcedzić i zemleć przez maszynkę.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony poprzedniego dnia mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zapach migdałowy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć z masą makową. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 45 min. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak wystudzić ciasto. Wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po łyżce serek mascarpone. Kremem przełożyć blaty makowe i posmarować wierzch i boki tortu.
  • 4. Wierzch tortu dowolnie udekorować. Ja użyłam brzoskwinie i winogron oraz posypałam suchym makiem. Boki tortu obłożyć rurkami i związać wstążką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować