Tort makowy z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort makowy to jeden z moich ulubionych ciast, który doskonale sprawdzi się podczas przyjęć. Krem kawowy powstał na bazie budyniu, wiec jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt wzbogacony makiem tworzy niesamowity aromat. Taki tort to zarówno świetny pomysł na prezent. W torcie makowym mamy nie tylko świetne połączenie smaków, ale również niezwykły aromat zimowych wypieków.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    300 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 g suchego maku
    5 ml aromatu migdałowego
    5 g proszku do pieczenia
    6 jajek
    krem kawowy
    650 ml mleka
    200 g cukru trzcinowego
    150 g masła
    60 g proszku budyniowego
    20 g mąki ziemniaczanej
    20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
    3 żółtka
    nasączenie
    100 ml wody
    50 ml likieru kawowego
    dekoracja
    250 ml śmietany 30%
    100 g czekolady mlecznej
    15 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kawy Tort makowy

Tort makowy z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Miksujemy. Do masy dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
    Krem kawowy: W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier trzcinowy i kawę . Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, proszek budyniowy i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Zagotowujemy. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Nasączenie: Mieszamy ze sobą wodę i likier.
    Płaty ciasta nasączamy. Płaty ciasta przekładamy kremem kawowym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
    Dekoracja: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Studzimy. Cześć masy polewamy na wierzch ciasta. Pozostałą masę chłodzimy. Zimną masę ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy kremem kawowym i czekoladowym. Tort chłodzimy dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Krem kawowy.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

czarrna Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :) 3 godz.

To może cię zainteresować